Jueves 21 de Febrero 2019, 06:02:52
Untitled Document
IEMEN, L'EDAT MITJANA FOTOGRAFIADA :: 2007-04-05

Fa dos mil cinc-cents anys l'historiador grec Heròdot escrivia: "Aràbia sencera és un paradís de fragància suavíssima i gairebé divina". Un país d'olor divina... així imaginaven els grecs i romans el Iemen, el país d'on arribaven les caravanes amb encens, mirra i perfums. I per això el van anomenar l'"Aràbia Feliç". La nostra visió del Iemen pot ser ara diferent, però no menys entusiasta: "el país on l'edat mitjana encara no s'ha acabat", el va definir Alberto Moravia.

Al Iemen, dins les ciutats emmurallades, les dones van mig envelades i els homes porten un punyal i, sovint, un arma de foc, els carrerons estrets i els basars coberts palpiten de vida, olors i colors; les muntanyes són ferotges i de roca despullada però de les valls pengen com per miracle bancals verdíssims de fruiters, de cafè, de blat i de kat; els deserts no tenen límits però les sorres amaguen ciutats perdudes; i la gent és noble i petita, salvatges en el millor sentit de la paraula, perquè viuen lliures i no domesticats com nosaltres, i cap govern central no pot doblegar el seu orgull ni sotmetre la seva independència.

Tot això, Francesc Fàbregas ho ha sabut recollir amb la seva càmera: l'espai sense fronteres del desert, la noblesa al rostre de la gent, l'esplendor dels gratacels de fang de l'Hadramaut o la màgia de les ciutats perdudes que dormen sota el somni calent de la sorra, com la Ma'rib de la reina de Saba.

Ara, al Iemen, han començat a exportar petroli. El país està canviant a velocitat accelerada. No hi ha prou or negre com per tornar-lo un nou Dubai, però les coses mai no tornaran a ser com eren. Per això qualsevol record que poguem fer-nos nostre visitant-lo, o qualsevol fotografia com ara aquestes de Francesc Fàbregas, seran testimonis d'un passat a punt de perdre's per sempre. Pier Paolo Passolini es va enamorar del Iemen, el paisatge i les ciutats, i hi va filmar bona part de la seva pel.lícula Les Mil i Una Nits. El viatger que arribi al Iemen es creurà desembarcat al país de les mil i una meravelles.

Jaume Bartrolí

Data:
De l’1 al 30 d’abril de 2007
Llibreria Altaïr
Gran Via de les Corts Catalanes 616,
08007 Barcelona

Entrada gratuïta.

[..ver web]

[volver al listado]

 
fotografiabarcelona.com - creado y mantenido por utildesign.com